Antikanın gizemi, dünyanın tasarımı TULU da!

designmixer and Tulu textiles

designmixer' s interview with Tulu

Dekorasyon dergisi Bast Home‘ un Ocak sayısında designmixer için ayrılan köşesinde “Antikanın gizemi dünyanın tasarımı TULU da!” yazısını bugün birde sizinle bloğumda paylaşmak istedim, umarım bu keyifli dükkandan ve sahibi Elizabeth Hewitt in markası ve vizyonu ile ilgili hikayesinden benim kadar zevk alırsınız…

Antika’ nın Gizemi dünyanın tasarımı TULU da!

Çok beğendiğim ve Designmixer’ ın kimliğine, vizyonuna son derece uyumlu Tulu markasını, dünya kültürlerinin harmanlandığı, eski İstanbul’ un kalbi Sultanahmet de yer alan otantik mağazasında ziyaret ederek hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Tasarımcısı Elizabeth Hewitt’ in ilginç hikayesini yaptığımız röportaj ile video ya aldık ve her biri birbirinden farklı, el emeği ürünlerini sizlerle bu sayıda paylaşmak istedik.

Tulu textiles store in Sultanahmet designmixer

 El yapımı Antika Tekstil ürünleri koleksiyoncusu ve tekstil tasarımcısı Elizabeth Hewitt’ in 20 senelik kişisel girişimleri sonucunda yaratılan Tulu markası içinde otantik doğu kültürünü yansıtan ev dekorasyonu ve giyim ile ilgili birçok ürünü barındırıyor.

Philadelphia College of Textiles’dan mezun olan markanın sahibi Hewitt tam 20 senedir dünyanın çeşitli ülkelerini ziyaret ederek, o bölgelere has antika mobilya ve tekstil ürünlerini topluyor, aynı zamanda kendi tasarımlarını yerel vizyon ve üretim teknikleri ile harmanlayarak Tulu markasına ait yeni ürünler yaratıyor.

designmixer and Tulu textiles

Hewitt, Üniversite’ den mezun olduğunda Güney Amerika’ ya yaptığı bir seyahatte satın almış olduğu antika tekstil ürünlerine ülkesine geri döndüğünde aldığı yoğun ilgi ile bugün çok zevk alarak yaptığı  işi kurmaya karar vermiş.

Pakistan, Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Hindistan gibi Orta Asya ülkeleri ise zaman içinde uzmanlık alanına giren ülkeler arasında yer almış. Aralarına Fas, Türkiye ve Endonezya gibi ülkeleri de dahil ederek geniş bir üretim zinciri ağı yaratmış.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği cumhuriyetlerinin 1991 yılında bağımsızlıklarını kazanması ile esnek politikalara kavuşan ülkelere hemen arkasından yaptığı ziyaretler ile buralardaki yerel zengin kültürleri ve geleneksel yaşamlarının bir parçası olan zanaat eserlerini yakın takibe alarak bu bölgelerde uzmanlık alanını geliştirmiş. Çeşitli şehir, köy ve kasabalarına yaptığı yolculuklarda o dönemlerde adeta hazine zenginliğine sahip olan ülkelerden antika ürünler toplayarak koleksiyonuna eklemiş. Yarattığı desenleri ise yoğun el emekli geleneksel baskı, dokuma ve işleme yöntemleri ile hayata geçirerek geniş bir ev tekstili koleksiyonunu tasarlamış ve ürettirmiş.

designmixer_Bast home_Tulu

Hewitt kendine yaşamak için doğu ve batının kesiştiği kültürlerin buluşma noktası İstanbul’ u 9 senedir mesken olarak seçiyor ve Sultanahmet deki çok katlı mağazasında ürünlerini Türkiye’ den pazarlıyor.  Eşi Hüseyin Kaplan ise Konya da büyük bir halı üreticisi. Çiftin el yapımı, son derece zengin Türk kilim ve halı koleksiyonu mevcut. Tulu mağazasında yer alan halı ve kilim çeşitliliği ise göz alıcı, aralarından seçim yapabilmek ise oldukça güç. Zeki Müren’ in 1970 li yıllarda tasarladığı vintage halılardan, uzun tüylü Tululara, çağdaş tasarımlı kilimlere, antika halılara kadar üst üste yığılmış ürünlerin her biri birbirinden değerli ve muhteşem.

 Elizabeth Hewitt tüm dünyada yaptığı tasarım keşifleri, yoğun seyahat programlı kariyeri, Amerikan kimliği, Türk eşi ve İstanbul daki yaşamı ile tam bir dünya vatandaşı markası da onun bu kimliğinin uzantısı.

Tulu_designmixer_basthome

Tulu’ da geleneksel el işçilikleri ile üretilen tekstil ürünleri arasında, Hindistan’ dan ağaç kalıp baskı tekniği ile üretilmiş ev tekstili ürünleri, Afganistan’ dan kadınların yaptığı rengarenk desenli kumaş el işlemeleri, Osmanlı kumaşları, Türkiye ‘ den el halı ve kilimleri, İznik çinileri, Özbekistan, Türkmenistan’ dan ikat boyama teknikleri kullanılarak yapılmış antika kaftanlar, boncuk ve metal işlemeli şapka ve takkeler yer alıyor. Bunun yanında, Hindistan ve Endonezya’ dan masif ağaç mobilyalar, ev aksesuarları, mutfak gereçleri, çini tabaklar, aydınlatmalar ve her köşesinde ayrı bir zenginliği barındıran her biri birbirinden farklı, çeşit çeşit rengarenk ürünler bulunuyor.

Elizabeth-Hewitt-Tijen-Samuray-in-Bast-Home-design-magazine

Elizabeth_Hewitt_design_store_İstanbul

Zaman içerisinde marka yarattığı ürünler ve Elizabeth Hewitt’ in zengin vizyonu ile çekici bir hal almış. Bugün Amerika’ da  New York ve Los Angeles’ da bulunan satış noktaları ile yurt dışında Ev dekorasyonu ile ilgili bir çok projede yerini alıyor ve dünyaca ünlü tasarımcılar ile için ürün geliştirip ilham kaynağı oluyor.

featured images via Bast Home interior design magazine January 2014 issue


“Antikanın gizemi, dünyanın tasarımı TULU da!” için bir cevap

  1. Your all photos are fabulous – everything looks beautiful as always. I was signed up to take a topiary workshop at Sung Harbor Farm earlier this month but couldn’t make the drive as a huge storm arrived the night before. I will certainly pick up a copy of the magazine – that might be all the instruction I need! decorating with home

Leave a Reply