İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı… Designmixer Kurucusu Tijen Samuray’ ın Fenerbahçe’deki ev dekorasyonu

designmixer home decor

İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı…

“İstanbul manzaranız varsa o evde sanat olmalı”

Ev dekorasyonu ve mimari projelerde kullanılan yüzey tasarımı ve duvar kağıdı üretimi ile tasarım dünyasına farklı bir boyut kazandırarak başarılı projelere imza atan Designmixer markasının kurucusu Tijen Samuray Öztek’in Fenerbahçe’deki dubleks dairesini merakla gezmeye başlıyoruz. 240 metrekare 3 oda ve 1 salondan oluşan bir şehir evi burası.

Mimari estetiği, binanın özgün ve yapısal olarak aşağıdan yukarıya doğru piramidi andıran görünümü tasarımcının ev seçiminde oldukça etkili olmuş. İstanbul manzarası adeta evin her odasını kucaklıyor. Bunun nedeni kısmen yapının ana yaşam alanlarının (oturma odası, mutfak, yemek odası, teras, balkon dahil) ikinci katta, yatak odalarının alt katta yer almasından kaynaklanıyor. Ayrıca doğrudan doğal ışık ve açık hava almasının yanı sıra eşsiz deniz ve ada manzarası sunan tavandan zemine uzanan cam pencere ve kapılar da bunu destekliyor.

Evin genel planı ve kurgusu standart tekdüze bir apartman dairesi planından çok farklı. Birbiri içine geçmiş, akışkan bir plan hakim, her alan kendi içinde ayrı bir yaşam alanına açılıyor. Evin genel renk ve malzeme yelpazesine mimarideki brutalist, geometrik tarz ilham kaynağı olmuş. Uzakdoğu, Güney Amerika ve kolonyal dönemin etkisinde olan skala tüm evde kendini göstermiş. Tasarımcı tasarımlarına odaklanmak için sessiz ve huzurlu bir mekan yaratmayı tercih etmiş.


Duvar renklerinde beyaz kullanımı sayesinde koyu renkli dekorasyon öğelerini her yerde rahatlıkla kullanabilmiş. Evin her yerinde romantik, kadınsı, duygulara hitap eden yumuşak dokunuşlar var. Ev sahibi açık tonları, ahşap, hasır, deri malzemeler ve antikalar ile birleştirmiş. Yemek odasında kullanılan antika dolap ev sahibinin çok yakın bir arkadaşının annesinden kalan masif ahşap ve el yapımı bir Avrupa mobilyası. Evde kullanılan aksesuarlar zaman içerisinde farklı ülkelerden ve yerlerden alınan seçme ürünler. 

Tasarım ve yaşam stili koleksiyon kitapları ve dergiler evin başköşesinde bulunuyor.

Tablolar ise daha çok 20.yy Türk sanatçıların çalışmalarından oluşan bir karmadan oluşuyor. Oturma odası, Tijen Samuray Öztek tarafından tasarlanmış halı ve Coastal Homes marka beyaz koltuklarla evin girişinde misafir ağırlanabilecek zariflikte tasarlanmış. Ayrıca özel tasarlanıp üretimi Coastal Homes’da yaptırılan Uzakdoğu esintileri taşıyan televizyon dolabı da bu alanda dikkat çekiyor. Eve ilk girildiğinde gün ışığını evin içine dolduran geniş pencerelerin önünde piyano fark ediliyor. Hemen arkasında bitkilerin bulunduğu alanda üzerinde aile fotoğraflarının yer aldığı antika bir sehpa yer alıyor.

İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı

Antika dolap, ev sahibinin yakın bir arkadaşının annesinden yadigâr.
Kuş kafesi formlu kitaplık, Yargıcı Homeworks’ten alınmış. Ev sahibinin Güney Afrika seyahatinden aldığı yerel mask ve yan tarafında Tayland seyahatinden aldığı eve şans getiren anka kuşu sembolü, dekorasyona mistik bir hava katıyor.

İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı…
İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı…
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı…


Yanında aile büyüklerinden kalma antika radyo ile hem tarihe saygı gösterilmiş hem de klasik tarzla modern tasarımların harmanlanmasıyla huzurlu bir alan oluşturulmuş. Tasarım mobilyalar ile dekore edilen salon evin en çok vakit geçirilen mekanı olmuş. Dekorasyon evin orta noktasındaki şöminenin etrafında şekillenmiş. Ev sahipleri salonda mutlaka bir kitaplık olmasını istedikleri için bu isteklerini şöminenin yanında Yargıcı Homeworks imzalı, metal kuş kafesi görünümünde bir kitaplık ile çözmüşler. Adnan Serbest tasarımı kanepeler ile tamamlanan Eski Ambar’dan alınan antika masaüstü lambalar salona vintage bir hava katmış. Bu bölümde ayrıca çay ve kahve molaları için farklı oturma alanları da oluşturulmuş. Ana katta salon ve mutfak oturma alanı arasında kapı olmaması nedeniyle mutfakta bir ada oluşturulmuş.

Mutfakta tezgâh arasına Tijen Samuray Öztek’in tasarladığı Japon illüstrasyon öğelerinden oluşan el boyaması duvar kağıdı ile tropik ve kolonyal bir dokunuş yapılmış.

Evin genelinde olduğu gibi mutfak ve koridorlarda beyazın saflığına vurgu yapılmış.  Koridorun merdivenlerinden alt kata, yatak odasına inerken aydınlatma evin saf romantik görüntüsünü pekiştirmiş. Bu alana derinlik katmak için Mudo Concept’ten eskitilmiş metal çerçeveli dekoratif bir ayna yerleştirilmiş. Koridorda 20. yy Türk ressamların yağlıboya tabloları bulunuyor. Ebeveyn yatak odasında gereksiz eşyalardan ve ayrıntılardan özellikle uzak durulmuş. Buraya sessiz, sakin, sofistike ve kolonyal esintiler hakim.

Yatak örtüleri ve yastıklar, panjurlu dolaplar ile antika kolonyal stili masa yatak odasına belirgin bir yorum katıyor. Odanın zeminindeki koyu ahşap kaplamalar mekanda hoş ve sıcak bir tezat yaratmış. Eve kişilik kazandıran detayların başında ise sanat eserleri geliyor. Özteklerin kızı Bal’ın yaptığı resimler kendi odasında özgün bir ortam yaratmasını sağlamış.

Abajurlar, Eski Ambar markasından seçilmiş. Siyah aplik, Secto Design, Diseno’dan alınmış. Birbiri içine geçmiş, akışkan bir plan hakim, her alan kendi içinde ayrı bir yaşam alanına açılıyor.

“İstanbul manzaranız varsa o evde sanat olmalı” Kanepe Adnan Serbest tasarımı. Evdeki taze çiçekler, The Lofi İstanbul’dan. Ev sahibi açık tonları, ahşap, hasır, deri malzemeler ve antikalar ile birleştirmiş. Pembe koltuk, Taş Design, yanındaki &traditions marka sehpa, Diseno’dan alınmış. Yerdeki radyo ev sahibinin babaannesinden kalma.

İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
İstanbul'u dinliyorum
İstanbul'u dinliyorum
Hasır sehpa ve ayna, Zara Home, antika masa, Eski Ambar’dan.
Hasır sehpa ve ayna, Zara Home, antika masa, Eski Ambar’dan. Masa lambası, Yargıcı Homeworks. Koridorun sonunda yer alan eskitilmiş ayna, Mudo Concept’ten alınmış.
Masa lambası, Yargıcı Homeworks. Koridorun sonunda yer alan eskitilmiş ayna, Mudo Concept’ten alınmış.
İstanbul'u dinliyorum

Özteklerin kızı Bal’ın yaptığı resimler kendi odasında özgün bir ortam yaratmasını sağlamış. Ranza, çalışma köşesi, küçük misafir yatağı ve beyaz ayakkabılık, IKEA’dan. Duvardaki resimler, ev sahiplerinin kızı Bal Öztek’in çizimleri. Köşe, evin küçük kızı Bal’ın çok sevdiği oyuncaklarla dolu. Pembe panterin sandalyesi, Biscuit’ten.

İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı…Designmixer Kurucusu Tijen Samuray’ ın Fenerbahçe’deki ev dekorasyonu

Hazırlayan Eda Kırlangıc / Fotograflar Burak Teoman

Designmixer sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et