KIŞIN WABİ-SABİ


designmixer_29-1

 

Kökleri 16.yy a dayanan Wabi Sabi kavramı yalınlık, sakinlik, doğallık ve mükemmel olmayan doğal güzelliğin getirdiği alçak gönüllü dünya görüşüne sahip Zen kökenli bir uzak doğu felsefesidir.

designmixer_29-2 designmixer_29-3 designmixer_29-4

 

Dekorasyon stili olarak; gereksiz, işlevsel olmayan detaylardan arınmış, yaşlanmaktan korkmayan doğal malzemeler ile kurgulanmış bir mekan mükemmel bir Wabi-Sabi ortamının olmaz ise olmazıdır.

 

Metanın yönlendirileni pozisyonunda kalmamak, düşünceye ve içe dönebilmek fazlalıktan arınmış boşluğun yarattığı pozitif güç ile imkan bulur. Eşyalar ile dopdolu bir ev, ağzına kadar dolmuş kapakları zor kapatılan dolaplar, altı eşya dolu yataklar hepsi adeta kafamızı yersiz yere meşgul eden takıntılı düşüncelere benzer. Evdeki halimiz aslen ruh halimizin de yansımasıdır. Yaşadığımız mekanın fazlalıklardan arındırılması duygusal arınmayı da beraberinde getirir. İşte bu yüzden bu hayat görüşü felsefesi birebir dekorasyon tarzı olarak kimliğimizin bir uzantısı halini alır.

8f195399f02a7fecb8a6e799d88010b2

Mevsimlerden kış ise; wabi-sabi’ nin doğadaki halidir adeta. Yumuşak bembeyaz kar, sessiz ve sakince örter her şeyin üstünü hafifçe soluk aldırır; arındırır ve zaman verir. Asıl olan zamandır. Yağar, kaplar, donar, erir ve gider. Her şey yeniden geri dönüşür. Bir geri dönüşüm hikayesidir. Bembeyaz örtünün üzerine düşmüş yalnız bir dal, çoğu zaman süslü kristal bir vazonun içine yerleştirilmiş kopartılmış bir demet çiçekten çok daha fazla kalbimizi heyecanla doldurur. Çünkü, o doğal olandır. Gerçek de aradığımız hep budur. Kütüklerden yapılmış bir ev, içinde sade, rahat bir yatak, bir soba, belki de bir taş ocak, şömine, açık ahşap raflar, eski çıkma ahşap kapılardan yapılmış geniş dolaplar, taştan bir lavabo, küvet, sımsıcak tutacak örme battaniyeler, postlar, el dokuması yünlü kilimler, sepet içinde kuru dallar, bol mum, duvarda sevdiğiniz aile fotoğrafları veya çok sevdiğiniz birkaç tablo. Kar ile sarmalanmış bir ev ise kapısının girişinde donmuş yapraklar ile dekore edilmiş buzdan vazolar. Yanında ahşap şezlongların üzerine atılmış tombul yastıkların üzerinde dinlenen kalın örgü battaniyeler. Saydıklarımın arasında lükse dair hiç bir şey var mı? Ama ben eminim ki böyle bir evi istemeyen yok denecek kadar azdır. İşte ihtiyacımız budur. Böylesine sıcacık, böylesine bizi biz yapacak gerçek yalınlığa sahip bir mekan kışın wabi-sabisinde mükemmel olur. İhtiraslardan arınmış sakin yalınlık; adeta içimizle yaptığımız barışma halidir, asıl olanı kabullenmektir. Toplumsal barış ise bu görüşün bir uzantısı olabilir. Hepimize gerçek olmayan süsten, şatafattan uzak, barış içinde, gerçek, kalıcı ve zaman içinde daha da güzelleşecek günler görmeyi diliyorum.

f10aba3a8ed3824c37b7a3b777c9055d f2ac53ac5c7a40d983b31b454a02414f e89bb60b7ee62cd9570e4cef7021ade5

Bast Home Kasım sayısında yayınlanmıştır.


“KIŞIN WABİ-SABİ” için bir yanıt

Leave a Reply

Designmixer sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et