EVDE WABİ SABİ


designmixer_16

Sakinliği ne kadar sevenlerdensiniz? Sürekli arkanızdan koşturmanız gerektiğini hatırlatan insanlar, trafik ve akıp giden saatler mi var? Bir durup “ben nereye gidiyorum, gerçekten ne istiyorum veya istemiyorum” dediniz mi? Sadece temel ihtiyacım olan şeyleri kabul edip, diğer tüm fazlalıklardan nasıl kurtulabilirim, modern yaşam ile beraber sunulan tüm fonksiyonellikler hayatımı rahatlatmak için mi, yoksa daha kısa zamanda daha çok şey yapmam için adına “pratiklik” denilen tuzaklar mı diye hiç düşündünüz mü? Eğer, “şimdiye kadar tüm bunlar aklımın ucundan bile geçmedi” diyorsanız, belki durup düşünmenin zamanı geldi.

designmixer_162

Veya diyelim ki düşündünüz, uygulamaya geçebildiniz mi? Neden tüm bunları şimdi yazıyorum? Çünkü, durmaya, sakinlemeye, hayatımı basitleştirmeye ve her şeyden önce de evimdeki fazlalıklardan kurtulup konsantre olabileceğim alanları açmaya daha çok ihtiyacım duyuyorum. Belki de çocuk sahibi olduktan sonra daha fazla tüketimin tuzağına düşüp, onu bunu alıp, kafamı sağdan soldan gelen bilgiler ile doldurduktan sonra cidden bir arınmaya ihtiyacım olduğu hissiyle yanıp tutuşmaya başladım. Kafamın içindeki şeyler dolaplarımdaki ve evimdeki ıvır zıvırlar elendikten sonra rahata erecek, daha net bir yaşama ve görüşe sahip olacakmış hissine kapılıyorum. Öbür taraftan hiç şüphem yok ki çoğunuz benimle aynı hissi paylaşıyorsunuz. Sonuç olarak, insanız ve hepimizin ortak temel ihtiyaçları ve iç güdüleri var. İçimize çektiğimiz nefes ile nasıl fani bedenimize yaşam veriyor isek, ruh halimiz ile de kalbimize soluk veriyoruz. Fazlalıkların ve doğamızın dışına çıkma durumunda ise işte tam bu yüzden kalbimiz sıkışıyor ve bize doğal bir uyarı yolluyor.

Sadeliğin ve doğallığın insan hayatına vereceği enerjiyi hesaba katan ve tüm çekiciliğini savunan Uzak doğu felsefesi ise buna bir isim vermiş , Wabi Sabi adıyla anılmak istenmiş. Doğallıkla, sakinlikle, transparanlıkla, sadelikle gelen bu güzelliğe bir yaşam disiplini olarak mimarisinde, dekorasyonunda, beslenmesinde, giyiminde yer vermiş. Orijini Japonya olan wabi sabi felsefesi öğrenilmesi ve uygulanması akıl ve vücut sağlığımız için şart olan, merkezine insanı yerleştiren br yaşam şekli.

designmixer_163

Belki de 21. yy Batı kültüründe yalın İskandinav dekorasyon tarzının bu kadar popüler olmasının sebebi de bu. Uzak doğu’ nun asırlar önce keşfettiği bu arınma ihtiyacı, kendimizi maddi ve manevi olarak tükettiğimiz bu dönemde üzerimizdeki tüm yığılmalardan kurtulmanın trendy versiyonu.Evimiz de uygulayacağımız Wabi Sabi adına diyorum ki; yenilerini almak için değil, gerçek hayatınıza daha çok alan açabilmek için evinizi, dolaplarınızı boşaltın ve fazlalıklardan kurtulun ki rahat bir nefes alabilin ve sadece basit özünüze dönebilin. Çünkü, aradığımız her şeyin cevabı orada. Bu arada plastikleri, suni malzemelerden yapılmış ürünlerden, polyester, akrilik içerikli tekstil ürünlerinizden de kurtulun. Üzerinden seneler geçtikçe güzelleşen doğal ahşap, taş ve metalden yapılmış eşyalarınız ile eviniz nefes alırken sizde bir oh deyin.

 

designmixer (4)

designmixer (6)

designmixer (9)

designmixer (10)

designmixer (5)

designmixer (2)

designmixer (7)

designmixer (8)

designmixer (3)

designmixer (11)

 

Article featured at Bast Home design magazine October issue.


“EVDE WABİ SABİ” için 3 yanıt

    • evet üzerinde ince ince çalışılması gereken bir konu gerçekten. Atmak sözü sanki pervasızca gelişi güzel bir hareket gibi kulağa geliyor ancak hiç de değil. Özeller ve anılar güzelce ayıklanıp gruplandırılıyor ve yoğun bir eleme sürecinden geçiliyor kuşkusuz. Atılanlar ve verilenler ihtiyacı olanlara gitti, birde 8 kolide pratik depoya yollandı ayrıca saklanıyor. İstenildiği zaman ve daha büyük bir alan müsait olunca geri gelmek üzere… Herşeyin bir başlangıcı vardır Hatice teyzeciğim başlayınca gerisi geliyor:))

  1. […] Batı dünyasında bu huzur haline duyulan ihtiyaçtan dolayı, oldukça popüler bir konuma oturan Wabi Sabi konseptini sofra stiline taşıma yöntemleri, bunlarla ilgili fikirler ve sürpriz dolu sonuçlar […]

Leave a Reply

Designmixer sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et